Estes son os retos para gandeiros e agricultores de produción ecolóxica

09/09/2020

Línea Verde

info@lineaverdemunicipal.com

O ecolóxico parece algo máis que unha moda: por unha banda, hai anos que a produción agrícola e gandeira máis respectuosa co medio ambiente está asentada en comunidades como Galicia; por outro, os clientes deses produtos non só mostran interese en adquirilos, senón que se interesan polo proceso que seguiron antes de chegar ao mercado.A relevancia alcanzada pola produción ecolóxica obsérvase en iniciativas como o curso que se celebra hoxe e mañá en Friol , organizado pola Axencia Galega da Calidade Alimentaria (Agacal) coa colaboración do Consello Regulador da Agricultura Ecolóxica de Galicia (Craega). Cuestións como o futuro das explotacións ou as posibilidades de futuro estarán presentes nas sesións. Ramón Lamelo, responsable da área de Promoción de , Agacalexplica algúns dos retos. 

ATENCIÓN

Hai un novo perfil de consumidor. Os gandeiros e agricultores en produción ecolóxica deben ter presente, di Lamelo, que hai un novo perfil de consumidor, seica máis preocupado polo cambio climático que por cuestións da actividade gandeira ou agrícola da que procede un produto. «Non abonda con ser gandeiro ou labrego de produción ecolóxica. Hai que comportarse como tal», di Lamelo, que tamén lembra algunhas posibilidades que se abren para estes produtores.Explica que unha directriz comunitaria de hai meses recolle que se nun terreo se acumula carbono que non sae á atmosfera, o dono pode ser retribuído pola súa loita contra o cambio climático. Aínda que pode parecer algo afastado da relación directa co consumidor, ese vínculo existe: «É necesario que o produtor tome conciencia do que necesita o consumidor», di.

MEDIDAS

Pasos concretos no traballo diario. Na renovación de prados e no traballo coa forraxe pódense dar pasos concretos: se, por exemplo, sobre o terreo bótase a semente sen airear nin remover a terra, o impacto ambiental é menor. Usar sementes propias e non compradas é outro paso nese sentido. Se, doutra banda, o produtor busca un mercado local, de proximidade, onde vender, a distancia que se percorre é menor, e o custo ambiental do transporte, tamén o perfil ecolóxico agrándase.

VARIEDADE

Iniciativas para explotacións de diverso tamaño. As actuacións coas que se poden diminuír as emisións de dióxido de carbono afectan a partes variadas do traballo. Un exemplo posible, di Lamelo é optimizar recursos na recollida de leite, trazando unha ruta por explotacións próximas. Unha vantaxe é que as granxas que cambian de produción convencional a ecolóxica xa teñen o pastoreo como forma de traballo, co que o cambio de criterio ao traballar resulta menos difícil. 

Doutra banda, a presenza de maquinaria nunha explotación pode verse de dous xeitos: en algunhas, di Lamelo, vese unha desproporción entre a maquina de que se dispón e as necesidades reais; de todos os xeitos, agrega, ás veces esa maquinaria representa un investimento que leva a cabo para non depender de empresas alleas.

POSIBILIDADES

Un amplo mercado que require atención do produtor. Hai consumidores que compran produtos ecolóxicos impulsados por unha conciencia ben definida; outros, máis numerosos, teñen unha motivación menos marcada pero, en cambio, máis poder adquisitivo. Lamelo avisa: «Hai que ir por eses; hai que poñer os produtos ao seu alcance», di.
Tamén advirte da actitude que deben manter os produtores. Explica que ás veces se pensa que o problema é colocar a produción —leite, carne, hortalizas...—, pero agrega que é tamén importante practicar algo que define como política de comunicación: mostrar unha boa imaxe da explotación ou coidar o perfil nas redes sociais son cuestións importantes. Tamén o gandeiro e o agricultor ecolóxicos deben saber que o consumidor está preocupado polo cambio climático, algo que, agrega, xa se nota na política de responsabilidade social compartida das empresas. 

Actividades para a formación dos traballadores

O curso que ten lugar hoxe e mañá no centro sociocultural de Friol forma parte dun plan de formación do sector agropecuario. Mellorar a capacitación dos traballadores dos sectores agrario, gandeiro e forestal é o obxectivo que se persegue no plan, aínda que tamén se terá en conta a reordenación das explotacións e o uso de métodos produtivos que resulten respectuosos coa conservación do medio ambiente.

LA VOZ DE GALICIA

Cerrar [X]Uso de cookies

Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y recopilar datos estadísticos sobre hábitos de navegación. El uso de cookies es necesario para la notificación de incidencias. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso. Puede obtener más información, o bien conocer cómo cambiar la configuración, en nuestra Política de cookies